Return to site

Hoe kweek je komkommers?

De komkommer is een groente die over de hele wereld gegeten word. De komkommer behoort tot de soort Cucumis Sativus, deze word al meer dan 3000 jaar gekweekt. Aan een stengel kunnen tientallen Stekpluggen groeien. De komkommerplant is een klimplant met hechtranken, maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden.

broken image

Soorten komkommers

Wanneer je van plan bent om komkommers te gaan kweken kan je kiezen uit verschillende soorten en maten. Naast de bekende Nederlandse komkommer die we in de supermarkt kennen heeft die komkommer ook nog andere varianten zoals de snoepkomkommers, gele bittere komkommers, ronde komkommers en zelfs komkommers die net als courgette in struikvorm groeien. Uit een komkommerplant krijg je zo ongeveer 45 komkommers.

Zaaien en Ontkiemen

Vanaf begin half april, half mei kun je komkommers gaan zaaien. De oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou en ziekte begeven.

Geef bij het zaaien niet te veel water en gebruik een grond die je met grofzand heb verluchtigd. Komkommerzaden zijn erg gevoelig en kunnen snel dood als je te veel water geeft bij teveel kiemen.


Temperatuur

De ideale kiemtemperatuur voor de komkommerplant zit tussen 22 en 27 graden Celsius (propagator) Je zou het haast niet denken maar komkommerplanten zijn tropische planten. Dek de grond waar de komkommer komt een week of 3 van tevoren af met plastic, zodat de grond alvast kan opwarmen (verwarmingsmat)


Substraat en Planning

Een warme ondergrond is dus ontzettend belangrijk voor de komkommer. Gebruik daarom stalmest met stro zodat de grond gaat composteren en dat geeft veel bovenwarmte. De komkommer plant heeft veel energie nodig om zijn plant uit te laten komen.

broken image

Voedingen

Geef je komkommer genoeg voeding in de groeifase zoals (Terra Grow) en wanneer hij kracht nodig heeft om te gaan bloeien voed je hem bij met PK13/14 om mooie groene grote vruchten te krijgen. Wanneer je komkommers een mooie grote vorm beginnen te krijgen ga je ze steeds meer water geven. De komkommer bestaat ongeveer 95% uit water.

Oogsten

De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Een rijpe vrucht verkleurt naar geelgroen Wanneer de komkommer ongeveer 20 centimeter groot is kan je de komkommer oogsten. Dat doe je door met een mesje het stukje steel achter de komkommer door te snijden. Wacht er niet te lang mee want anders word de komkommer te dik, word de komkommer zuur en krijg je grote pitten in de komkommer en dat is niet lekker.

Zelf geoogste komkommer eet je eigenlijk dezelfde dag op. Je kan ze ook eventueel 2 a 3 dagen koel houden in de koelkast. In de buitenoogst zal dat rond de nazomer zijn in september.

broken image

Ziekten en Plagen

Ziektes van de komkommers zijn ook erg belangrijk. Wees hierop altijd op voorbereid! De meest voorkomende ziektes van de komkommers koolstoffilter; Bonenspinmeit , Komkommerbontvirus, Valse meeldauw. Goede bestrijdingsmiddelen hiervoor zijn Cannacure en Bio Defender.